Om vår cashmere


Varifrån kommer cashmere?

All äkta cashmere kommer från Capra-Hircusgeten.
Geten lever högt uppe i Himalayas berg eller i de kalla höglänta slätterna i Mongoliet och inre Mongoliet.

Den yttersta pälsen är grov. Om du skulle klappa geten skulle det inte alls kännas lika mjukt som våra tröjor eller pashminasjalar. Det finaste håret finns i det innersta lagret, vid getens skinn. På sanskrit heter det "pashm", och det är därifrån namnet pashmina kommer. Pashmina används vanligtvis för att beskriva den allra finaste cashmeren, som kommer från hakan och magen på geten.

Alla våra cashmereprodukter är gjorda av 28 count dubbeltvinnat garn, om vi inte skriver något annat. Detta är det bästa garnet för att tillverka vanliga pashminasjalar och stickade plagg av cashmere. På begäran kan vi också erbjuda 60 count garn som är finare och mycket tunnare.

Så hur vet du att våra produkter är tillverkade av den finaste cashmeren?

Först och främst skickar vi regelbundet våra produkter på tester. Till höger kan du se ett av våra testcertifikat som bevisar att det är äkta cashmere. Vi gör detta några gånger om året.

När man köper cashmereplagg är det viktigt att ta reda på varifrån den kommer och hur mycket cashmere den verkligen innehåller om man vill vara säker på att den är ren. Det finns många fuskande producenter och tillverkare på marknaden. Det är inte ovanligt att hitta cashmereprodukter som påstås innehålla 100% cashmere, men i verkligheten tillverkats av en blandning av ull, kaninpäls och andra oidentifierbara material. De flesta av dessa producenter är baserade i Kina, vilket är en anledning till att vi inte beställer vår cashmere därifrån. Ytterligare en anledning är att den kinesiska cashmeren massproduceras i stora fabriker med dåliga arbetsförhållanden. Processen att massproducera cashmereprodukter sänker också kvalitén och känslan hos produkterna.

Vi följer Cashmere & Camel Hair Manufacturer's institute's regler och lagar. Det är huvudorganet för världens cashmereproducenter. Du kan vara säker på att våra produkter är 100% äkta. Tyvärr finns det ingen organisation i Sverige som kontrollerar fusket så vi vill uppmärksamma dig på att en pashminasjal som kostar 50:- på Tradera omöjligen är gjord av äkta cashmere. Jämförelsevis kan vi säga att butiker och varuhus normalt säljer den kvalitén som våra sjalar är tillverkade av för ca 1500-2500:- för kvalitén 70%cashmere30%silke i storleken 90x200 cm. Anledningen till att vi kan hålla så låga priser är för att vi har vår egen tillverkning, och det alltså inte finns några mellanhänder alls.

Man bör också läsa igenom några rekommendationer från kunder. Vi vet att vår cashmere känns bättre än något man kan hitta i affärer. Det är nästan synd att vi säljer våra produkter över internet, eftersom de som känner på våra varor alltid är förundrade över hur mjuka de är.

När vi mätt fibrerna för första gången var de ungefär 14,5 mikroner (14,5 tusendels milimeter) vilket är extremt tunt (1/6 av en människas hårstrå).

Hur ska jag sköta min cashmereprodukt?


Cashmere är ett dyrbart material, så det gäller att du håller ditt nya plagg fint så länge som möjligt.

På tvättlappen på våra stickade cashmereplagg och pashminasjalar står det att de ska kemtvättas. Anledningen är att kläder av cashmere är så ömtåliga och fina. Det är viktig att vara försiktig och följa instruktionerna när du tvättar dem. Om du stoppar ett plagg av cashmere i tvättmaskinen på 60 grader med olika färger är det rätt troligt att det kommer att förstöras. Vi accepterar inte returer som beror på misskött cashmere.

Det är inte svårt att tvätta och ta hand om ditt cashmereplagg hemma. Om du vill tvätta det hemma rekommenderar vi handtvätt med handtvättmedel (till exempel Y3) eller ett milt schampo. Även om vi, när vi tvättar våra egna cashmerekläder, använder en tvättmaskin inställd på 20 grader och tvättmedel för känsliga material. Det går att köpa ett speciellt tvättmedel för cashmere, men det kostar mer än ett vanligt medel för ömtåliga kläder och ingredienserna är samma. För att bevara färgerna är det viktigt att du tvättar ditt plagg med liknande färger.

När kläderna väl är tvättade bör du rulla in dem mellan handdukar och försiktigt pressa ut det mesta av vattnet innan du lägger dem platt för att torka. Eftersom plagg av stickad cashmere är väldigt ömtåliga är det ovanligt men möjligt att tjockare tröjor får noppor, särskilt i armhålorna där de ofta gnuggas. Om din tröja blivit noppig kan du lätt få den fin igen. Tvätta tröjan och ta bort nopporna genom att försiktigt frottera den med en handduk. Efter en eller ett par tvättar bör nopporna ha försvunnit.

Pashminasjalar kan torkas i vinden, på samma sätt som då de färgats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar