tisdag 18 april 2017

Hur tvättar man pashminasjalar och cashmere?

Du hittar våra handgjorda pashminasjalar och cashmereplagg från Nepal på www.mypashmina.se

Tvättråd


På alla våra produkter står det "dry clean only" (endast kemtvätt) på tvättlappen. Det gör det för att vill vara säkra på att plagget tvättas på rätt sätt då kashmir är ömtåligt och kan förstöras om det tvättas felaktigt. Notera att vi inte tar emot returer av kashmirtröjor som har förstörts på grund av att du har tvättat dem själv felaktigt, därför vill vi att du är noga med att följa våra instruktioner om du vill göra det.

Tvätta själv:

Det bästa du kan göra för att för att hålla ditt plagg i gott skick är faktiskt att tvätta det för hand, vilket inte alls är svårt. Kashmir är ett naturligt material som mår bäst av att bli tvättad försiktigt i låga temperaturer med ett milt shampoo eller speciella tvättmedel för ömtåliga material som t.ex. Y3 och Ecover.

Du kan tvätta dem i maskin på 20-30 grader med liknande färger. Välj helst det allra mest skonsamma programmet, och fyll inte maskinen med något annat än kashmir. Du kan även tvätta dem för hand i samma temperatur, men var försiktig så att du inte gnuggar kashmiren för hårt.

Torkning:

När du har tvättat färdigt är plagget tungt och blött. Du kan krama ur vattnet genom att rulla in det i en handduk. Du torkar kashmirtröjor på en plan yta så att de inte förlorar formen. Pashminasjalar kan du vindtorka genom att hänga ut dem i trädgården.

Strykning:

Det går att stryka kashmir. Du kan använda ett ångstrykjärn och stryka genom att lägga tyg emellan och ha strykjärnet på den lägsta temperaturen.

Noppor:

Eftersom stickad kashmir är väldigt ömtåligt är det ovanligt men möjligt att de får noppor, särskilt i armhålorna där de ofta gnuggas. Om din tröja blivit noppig kan du lätt få den fin igen. Tvätta tröjan och ta bort nopporna genom att försiktigt frottera den med en handduk. Efter en eller ett par tvättar bör nopporna ha försvunnit för alltid.

Färgning:

Det går att färga ditt kashmirplagg till en mörkare färg med speciella färger för ylle och kashmir, men du får räkna med att den inte blir lika mjuk om kashmiren har färgats en gång innan. Det går inte att bleka kashmir.

Fläckar:

De flesta fläckarna går att få bort om du tar itu med dem direkt. Om du t.ex. råkar spilla kaffe/rödvin går de i de flesta fall att få bort direkt genom att ta tag runt fläcken och skaka bort vätskan. (som studsar bort eftersom det tar tid för den att sjunka in i fibrerna). Om du t.ex spiller något som är fett på dig, kan du torka bort det med en servett och skölja bort fläcken i kallt vatten. Det går att tvåla in själva fläcken om den inte går bort när du sköljer den, så försvinner den. Om du har intorkade fläckar kan du tvätta plagget som vanligt och sedan använda speciella fläckborttagningsmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar